Wok pánve



Wok pánev je tisíce let stará univerzální kuchyňská nádoba, která si našla svou cestu do celého světa. Nejenže v ní lze připravit tradiční čínská jídla, ale lze v ní i upéct třeba kuře. Wok pánve jsou hluboké, oblé a široké nádoby, většinou vybaveny držadly nebo madlem pro pohodlné vaření. Ve wok pánvi lze dusit, smažit, vařit v páře i udit. Wok pánev si určitě najde své místo v každé kuchyni, kvůli svému širokému využití. Díky nepřilnavému povrchu je úprava pokrmů rychlá a zdravá, protože při přípravě potřebujete jen minimum nebo vůbec žádný tuk. Wok pánve také spoří energii, protože rozvádí teplo po celé ploše nádoby.

Hlavní výhodou wok pánve je, že se do ní vleze velké množství surovin, které by při vaření v obyčejné pánvi vypadávalo. Velmi důležitou pomůckou woku je poklice, která se požívá při dušení či vaření v páře.

wok Tescoma
Ilustrativní obrázek: Pánve WOK

Materiály, ze kterých se wok pánve vyrábějí se různí. Cenově nejdostupnější a tradiční je masivní černá ocel. Dalším materiálem může být ušlechtilá ocel s teflonovým či jiným nepřilnavým povrchem. Při používání a údržbě wok pánve se nesmí používat žádné ostré a kovové předměty - mohlo by dojít k poškození nepřilnavého povrchu, a tím by byla pánev znehodnocena. Wok pánev nejlépe umyjete malým množstvím jemného saponátu pod tekoucí horkou vodou. Nikdy se nesmí používat drátěnka, hrubý písek a nesmí se umývat v myčce na nádobí. Při uložení je doporučeno wok pánev potřít tenkou vrstvou oleje.

ETESCOMA.CZ