Titanové nádobí




O titanovém nádobí se mluví stále častěji a častěji. Přijdete ke kamarádce a ta na vás chrlí spousty pozitiv o tomto výjimečném nádobí hned u dveří. Tady je tedy pár informací a pravd o titanovém nádobí.

Titanové nádobí je lité či kované silnostěnné nádobí z hliníkové slitiny s nepřilnavým povrchem s obsahem titanu a keramiky. Titanové nádobí má nepřilnavý a kovuvzdorný povrch, tím se liší od teflonového nádobí. V titanovém nádobí lze vařit s minimem nebo absolutně bez tuku, a proto je vhodné pro zdraví způsob vaření. Je víceúčelové, takže vám stačí si pořídit třeba jen titanový hrnec či pánev a můžete se rozloučit se spoustou normálních hrnců a pánví, které vám v kuchyni stejně jen zabírají místo. S titanovým nádobím totiž můžete vařit, dusit, smažit, zapékat, péct, a to na sporáku i v troubě.

titanové nádobí
Ilustrativní obrázek: Titanové nádobí

Titanové nádobí se vyrábí ručně nebo strojově, nepřilnavý povrch bývá nastříkán, nalisován nebo nastřelen - jednotlivé způsoby mají vliv na kvalitu nádobí. Dalším aspektem, který určuje kvalitu titanového nádobí, jsou ručky a úchyty, které mohou být dřevěné, nerezové či plastové. Pokud titanové nádobí plánujeme používat v troubě, musíme podle toho vybírat i ručky. Buď zvolíme ručky odolné vůči vysokým teplotám (žáruvzdorný plast či nerez) nebo odnímatelné.
Kvalitní titanové nádobí je zpravidla vyrobeno z 9 až 10 mm silného hliníku nebo ze slitiny kovů a potaženo antiadhezní vrstvou. Poté se plazmovou metodou nanáší keramická mezivrstva s přísadou titanu, jež zajišťuje abnormální odolnost proti mechanickému poškození.

Asi největší výhodou titanového nádobí je vysoká schopnost rozvádět teplo do zesílených a vysoce odolných stěn, které do sebe dokážou během několika minut pojmout teplo až 330 °C, a toto teplo si dokážou po dlouhou dobu udržet. Tím se dostáváme k další výhodě titanového nádobí, a to, že šetří energii. Díky vysokým termoakumulačním schopnostem můžete plotýnku během vaření ztlumit na minimum nebo dokonce úplně vypnout a pokrm dovařit bez energie.

titanové nádobí
Ilustrativní obrázek: Titanové nádobí

Na titanové nádobí lze používat všechny druhy kuchyňského nářadí, dokonce i nerezové vidličky či obracečky. Vysoká odolnost materiálu zaručuje, že i při pádu na zem se nádobí nerozbije. Dno ani stěny se nezdeformují při prudkém ohřátí či ochlazení. Technologie odlitku zaručuje, že se dno nikdy neprohne, ani jinak nezdeformuje. Lehká je i údržba. Stačí, když titanové nádobí odmastíte, nepřilnavý povrch totiž nedovolí velké znečištění.

    Hlavní výhody:

  • V titanovém nádobí můžete vařit, dusit, smažit, zapékat, péct - na sporáku i v troubě.

  • Úspora energie až 60 %.

  • Možnost používat kovové kuchyňské náčiní.

  • Dlouhá životnost titanového nádobí.

  • Jednoduchá údržba.

  • Dlouhotrvající antiadhezní účinky povrchu titanového nádobí.

  • Možnost vařit s minimem nebo úplně bez tuku.

  • Titanové nádobí umožňuje značně zkrátit dobu přípravy pokrmů.

  • Nadstandartní záruka na titanové nádobí od kvalitních výrobců.



  • ETESCOMA.CZ