Smaltované nádobí




Taky si pamatujete tu opojnou vůni babiččiných buchet, když jste jako malí přicupitali do malebné světničky, kde stály na plotně smaltované barevné formy? Byl to krásný zážitek jak pro oko, tak pro jazyk.

Smaltované nádobí má svou tisíciletou tradici. Smalt se používal pro výrobu nádobí již ve starověké Číně, odkud se postupně dostal i do Evropy. Byl nesmírně oblíben především díky jeho dlouhé životnosti a vynikajícím vlastnostem při vaření. Smalt je vlastně něco mezi sklem a porcelánem. Stejně jako sklo a porcelán je i smalt křemičitá tavenina. Rozdílná je ale teplota, při níž se tyto tři hmoty vypalují. Smalt se vypaluje při teplotě, která je právě na rozhraní teplot, při nichž se vypaluje sklo a porcelán.

smaltované nádobí
Ilustrativní obrázek: Smaltované nádobí

Velikou výhodou smaltovaného nádobí je absolutní zdravotní nezávadnost a schopnost rozvádět teplo naprosto rovnoměrně, takže se nemůže stát, že kousek pokrmu bude spálený a druhý nedovařený. I údržba smaltovaného nádobí není náročná, díky smaltu můžete snadno a rychle omýt nádoby v ruce, protože se na něm neusazují připálené nečistoty.

V dnešní době sice hospodyňky smaltované nádobí používají, ale častěji se využívá jako dekorace v kuchyních či chalupách. Leskem, jakým se může pochlubit nádobí ze smaltu, se žádné jiné nádobí pochlubit nemůže a to je hlavním důvodem toho, že smaltované nádobí je perfektním dárkem.


ETESCOMA.CZ