Porcelánové nádobí




Porcelán je tvrdá keramika, která se získá smícháním kaolinu, jílu, živce a křemene, vypalovaná nejprve při asi 950 °C a potom mezi 1300 °C a 1400 °C. Díly kaolinu zůstává porcelán po pečení bílý. Při 1400 °C porcelán zeskelnatí. První zmínky o porcelánu dnešní podoby je ze 7 století našeho letopočtu. První česká porcelánka byla založena roku 1792 ve Slavkově. Porcelán je nepórovitý průsvitný při malé tloušťce, odolný tepelným a mechanickým rázům. Toto přináší vysokou bezpečnost stravování díky odolnosti vůči poškrábání.

porcelánové nádobí
Ilustrativní obrázek: Porcelánové nádobí

Porcelánové nádobí se dělí na technický, okrasný a užitkový. V domácnostech se pro jídelní účely nejčastěji užívá tenkostěnný užitkový a také varný porcelán na zapékání a pečení. Porcelánové nádobí je charakteristické velkou šíří sortimentu - hrníčky, talíře, misky, šálky, podnosy, zapékací mísy a misky. Možností tvarů a dekorů porcelánu je v současnosti nepřeberné množství. Kuchyňský a užitkový porcelán se vyrábí obvykle v bílé barvě, další možností je barva slonové kosti. Kromě čistě bílé, která patří k nehynoucí klasice, se ke slovu dostaly jak pastelové barvy, tak kontrastní barevnost, například červeno-černá či červeno-bílá.

Porcelánové nádobí je maximálně hygienické, dobře omyvatelné a česká výroba je známá kvalitou výrobků. Další výhodou porcelánového nádobí je, že se v něm pokrm nejen připraví, ale i servíruje. Při péči o porcelán dbejte na hlavní dvě pravidla: Porcelán by neměl být vystavován přímému ohni a porcelánové nádobí se zlatým či platinovým proužkem se nesmí používat v mikrovlnce.

    Výhody:

  • Vysoká mechanická odolnost

  • Lze používat i v mikrovlnné troubě

  • Vhodný do myčky

  • Odolný proti poškrábání nebo odštípnutí

  • Hygienické a snadno čistitelné



  • ETESCOMA.CZ