Měděné nádobí




Něco málo o mědi:
  • Měď je ušlechtilý kovový prvek načervenalé barvy.
  • Měď lidé užívají již od starověku.
  • Vyznačuje se dobrou tepelnou a elektrickou vodivostí a je velmi odolná proti atmosférické korozi.


  • Měděné nádobí na první pohled zaujme svým vzhledem, ovšem jeho největší předností je velice rychlý ohřev, při kterém se dá ušetřit až 40 % energie. Tím, že se teplo rychle rozvádí po stěnách nádoby, se nevyvaří chuť, vitaminy ani jiné důležité látky z potravin. Měděné nádobí se vyrábí nejen v rustikální podobě (většinou ruční výroba), ale i v moderní podobě (většinou strojově), právě toto nádobí se doporučuje koupit v případě, že pro používání zvolíte indukční sporák, jelikož nádobí pro indukci musí mít ideálně rovné dno.

    měděné nádobí
    Ilustrativní obrázek: Měděné nádobí

    Měděné nádobí se vyrábí s cínovým nebo nerezovým vnitřním povrchem a je vhodné pro sklokeramické desky, plynové a elektrické sporáky a trouby. Obecně se doporučuje pocínovaný vnitřní povrch, jelikož cín je stejně dobrý vodič tepla jako měď. Cínový povrch je potřeba udržovat, popř. znovu měděné nádobí zevnitř pocínovat. Oproti tomu nerez vydrží navždy, ale je menším vodičem tepla. Obvyklá tloušťka měděného nádobí bývá 2 - 2,5 mm. Pro práci s měděným nádobím je vhodné používat pouze nylonové nebo dřevěné náčiní. Měděná nádoba se nikdy nesmí zahřívat bez náplně (vody, atd.). Maximální bezpečná teplota při zahřátí měděného nádobí je 220 °C. Během vaření je třeba mírnit plamen, aby nedocházelo k přehřívání, které by mohlo změnit strukturu pokrmů.
    měděné nádobí
    Údržba měděného nádobí:

    • pro mytí vnější části (měděnou část) nádobí se používá speciální pasta - nejlépe po každém použití nádobí. Vnější část nádobí je nutné čistit pastou na měděné nádobí, aby se zachoval vysoký lesk a odolnost prosti kyselému prostředí.

    • vnitřní nerezová nebo cínová vrstva se myje teplou vodou s běžným mycím prostředkem na kuchyňské nádobí

    • pocínovaný vnitřek nebo nepotažená měď se nikdy nečistí drátěnkami nebo jinými ostrými předměty

    • měděné nádobí se nesmí umývat v myčce na nádobí z důvodů vysoce chlorovaných přípravků

    • na umývání měděného nádobí se nesmí používat čističe obsahující chlor nebo jemné brusivo


      • TIP: Vnější měděný povrch stačí očistit citronovou šťávou - nádobí získá lesk a opět bude zářit.

        ETESCOMA.CZ