Hrnce




Hrnec je obvykle plechová nádoba válcovitého nebo mírně kuželovitého či soudečkovitého tvaru s uchy sloužícími k manipulaci. Součástí hrnce bývá obvykle poklice, která slouží k uzavření hrnce tak, aby obsah zůstal oddělen od okolního prostředí a udržel si co nejdéle svou teplotu. Nízký hrnec, který je výrazně širší než vyšší se obvykle označuje jako kastrol.

Nejčastěji se hrnec používá v kuchyni při přípravě jídel, kde slouží k přípravě pokrmů nebo ke skladování potravin a hotových jídel. Tradičním materiálem pro výrobu hrnců byla dlouhou dobu smaltovaná ocel. Po krátké době používání hliníku se dnes preferuje nerezavějící ocel. Pro použití na indukčních vařičích se hrnce z nerezavějící oceli zhotovují se sendvičovým dnem, protože nerezavějící ocel používaná na výrobu hrnců je nemagnetická, dno hrnce je proto vyrobeno jako sendvič z několika vrstev. Vnitřní vrstva je právě z oceli, která je magnetická.

hrnce
Ilustrativní obrázek: Hrnce


Na trhu se můžeme setkat s různými druhy hrnců:

Nerezový hrnec je vyroben většinou z nerez oceli 18/10, je odolný a snadno se udržuje. Nerezové hrnce jsou ideální pro zdravé, komfortní a úsporné vaření. V nerezovém hrnci lze uvařit všechny druhy jídel, téměř na všech spotřebičích.

Měděný hrnec se hodí pro všechny druhy spotřebičů. Je dražší, než nerezový hrnec, ale zato je dokonalým rozvaděčem tepla, proto šetří až 40 % energie. Měděné hrnce se vyrábí s cínovým nebo nerezovým vnitřním povrchem.

Litinový hrnec je sice těžký, ale pokrmy v něm vydrží dlouho teplé. Litinový hrnec lze použít i na pečení v troubě. Litinové hrnce jsou vhodné pro plynové a elektrické sporáky.

Smaltové hrnce jsou poslední dobou opět velmi oblíbené. Jsou vhodné na všechny druhy sporáků. Smaltové hrnce jsou dekorativní a rovnoměrně rozvádí teplo.

Teflonový hrnec je oblíbeným hrncem, hlavně kvůli jeho snadné údržbě a rychlosti přípravy pokrmů. Nevýhodou hrnců s nepřilnavým povrchem je to, že se nesmí při údržbě a přípravě pokrmů používat kovové kuchyňské náčiní a ostré předměty.

Titanový hrnec je na trhu novinkou, ale stal se hned velmi oblíbeným. Hodí se pro všechny spotřebiče a lze v něm i péct v troubě. Titanový hrnec spoří čas, energii i tuky, lze v něm totiž vařit s minimem nebo úplně bez tuku. Hlavní výhodou titanového hrnce je dlouhá životnost, snadná údržba díky nepřilnavému povrchu a možnost používat i kovové kuchyňské náčiní, aniž by se poškodil povrch hrnce.

Indukční hrnec se požívá na indukční varnou desku. Vaření v indukčním hrnci je bezpečnější, rychlejší a spotřebuje minimum energie. Indukční hrnec musí mít feromagnetické dno (litina, smaltovaný kov apod.), aby na indukční desce fungoval.

Speciální hrnce jsou dalším druhem hrnců, které si na trhu našli své místo. Mezi speciální hrnce můžeme zařadit hrnec na těstoviny, hrnec na špagety, hrnec na chřest, mlékovar/hrnec na mléko a napařovací hrnec. Hrnec na těstoviny/špagety je výborný k přípravě těstovin, zeleniny a jiných pokrmů, které se musí po uvaření scedit. Je obvykle vyroben z nerezavějící oceli a je vhodný pro všechny druhy sporáků. Napařovací hrnec je vhodný na ohřívání houskových i ovocných knedlíků, těstovin apod. Je také vhodný na vaření a ohřívání zeleniny, ryb a všech pokrmů, které se vaří v páře. Hrnec na chřest je speciální vysoký hrnec opatřen samostatným cedícím košíkem, který se po dovaření chřestu jednoduše vytáhne z hrnce a je uvařeno. Hrnec na mléko/mlékovar je vhodný na vaření mléka, čokolády, omáček, pudinků a dalších pokrmů ve vodní lázni. Je vyroben z kvalitní nerezavějící oceli a umožňuje vaření a ohřívání bez přímého styku se zdrojem tepla, prostřednictvím vody uvnitř pláště mlékovaru a především bez rizika připalování.

Tlakový hrnec neboli papinův hrnec je tlustostěnný hrnec, který slouží k vaření za vyššího tlaku, než je běžný atmosférický tlak. Vyšším tlakem se dosáhne vyšší teploty vaření, a tím i rychlejšího uvaření pokrmu. Tlakový hrnec vynalez Denis Papin v roce 1679, avšak v kuchyni se začal používat až ve 20. století. Tlakový hrnec, tzv. tlakáč je opatřen otvorem, který je uzavřený těžkou, ale pohyblivou, zátkou. Úkolem je propouštět přebytečnou páru a nedopustit nebezpečné zvýšení tlaku, které by vedlo k roztržení hrnce a výbuchu. Hlavní výhodou tlakového hrnce je rychlost, jakou se v ní potraviny uvaří. Tlakové hrnce jsou vyráběny z vysoce kvalitní nerezavějící oceli a jsou určeny pro použití na všech typech sporáků včetně indukčních. Samostatné nádoby tlakových hrnců jsou vhodné i jako hrnce nebo kastroly při běžném vaření pokrmů na sporácích.

Hrnce z varného skla můžete používat jak v mikrovlnné troubě, tak ho vkládat do myčky nebo mrazáku. Hrnce z varného skla jsou naprosto nezávadné a recyklovatelné. Při vaření v hrnci z varného skla máte možnost sledovat přípravu pokrmu po celou dobu jeho vaření či pečení. Je mnohem hygieničtější než ostatní druhy hrnců, lze v něm pokrmy podávat přímo na stůl a déle udrží teplo.

ETESCOMA.CZ