Pekáče na pečení a jejich materiály, povrchy, technologie

Vnitřní povrchy pekáčů

Při nákupu pekáče na pečení musíme kromě tvaru a příslušenství klást velký důraz i na použité materiály, technologie i na povrch. Mezi nejčastěji používané materiály při výrobě samotných pekáčů a jejich povrchů patří nerez, litina, titan, měď, silikon, smalt, mramor, teflon, keramika, porcelán a sklo.

Nerezové pekáče jsou vyráběny obvykle z oceli 18/10 (18% chróm, 10% nikl), jsou atraktivní díky celokovovému designu, rychlá a snadná údržba je u tohoto materiálu samozřejmostí.

Litinové pekáče jsou především odolné, a také udrží pokrm velmi dlouho horký. Dalo by se říct, že po zahřátí na určitou teplotu pečou sami. Je odolný proti korozi a náhodnému odštípnutí v případě pádu. Lze ho použit i na indukční varné desce.

Dalším významným materiálem, který se používá při výrobě pekáčů je titan.Titanový pekáč má hlavní výhodu ve snadné údržbě a možnosti používání kovového kuchyňského nářadí. Lze v něm péct, ale i vařit na sporáku.

Ve velké oblibě zůstávají smaltované pekáče, o kterých se říká a prokazuje, že vydrží i několik generací. Jejich výhodou je, že je lze použít i na indukci, jsou dobře tepelně vodivé a velmi snadné na údržbu. Některé mají na dně voštiny (útvary připomínající buňky či včelí plást), které mají za následek skvělé užitné vlastnosti s vynikající energetickou účinností způsobenou dokonalým rozvodem tepla plechem. Po nerezových pekáčích jsou nejprodávanějšími pekáči.

Skleněné pekáče na pečení jsou také populární. Podobně jako porcelánové a keramické pekáče se snadno udržují a jsou vhodné na pečení, ale i na zapékání, servírování a skladování hotových pokrmů. Většina těchto pekáčů je vhodná i do mikrovlnné trouby a bývají označeny jako zapékací mísy, ale podobně jako v pekáčích s nimi lze péct a zapékat.

Pekáče opatřeny nepřilnavým povrchem zajišťují pečení bez připalování a slibují velmi snadnou údržbu při umývání. Při pečení není potřeba plech vymazávat tukem, avšak je potřeba dbát zvýšené pozornosti, abychom povrch nepoškodili a on se nezačal odlupovat.

Mnohem odolnější a nyní velice moderní jsou pekáče s keramickým povrchem, který v sobě kloubí antiadhezní vlastnost a odolnost povrchu. Povrch se vyrábí v různých barevných provedeních, což rozšiřuje vzhledové možnosti nádobí.

Velmi moderní jsou v dnešní době silikonové pekáče, které mají nepřilnavý povrch a jsou velice skladné. Díky pružnosti materiálu je lze stočit nebo složit a vždy se vrátí do původního tvaru. Pečení je velmi zdravé, protože není potřeba používat žádný tuk ani mouka na vysypání. Hotové pokrmy se z pekáče lehce vyklopí. Navíc spoří energii, vzhledem k vysoké tepelné vodivosti se s nimi zkracuje doba pečení až o třetinu času.

Měděné pekáče jsou vyráběny většinou z 90 % z mědi (vnější strana pekáče) a z 10% z nerezové oceli (vnitřní strana pekáče). Měď má vynikající tepelnou vodivost, a proto je pečení v těchto pekáčích rychlé a energeticky úsporné. Nerezová ocel zase vyniká rozložením tepla po celém svém povrchu a odolností proti mechanickému poškození.

Pekáče s mramorovým povrchem rovnoměrně rozvádí teplo, zabraňuje připalování a připékání pokrmů a zachovává chuť potravin. Tento povrch je moderně vytvrzený povrch na bázi teflonu, který je odolnější než běžný teflon. Mnohdy překonává levnější keramické povrchy, které mohou časem ztrácet svoji nepřilnavost. Mramorový povrch navíc vypadá skvěle na oko.

Hitem je kamenný povrch, který naleznete pod značkou STONELINE. Je velmi odolný, nepřilnavý, velmi dobře se čistí a hlavně jídlo na něm chutná jako uvařené na horkém kameni. V povrchu pánve je namletý přírodní kámen.

Každý pekáč má své výhody, stačí si jen vybrat, který bude vyhovovat právě vám a vašemu sporáku či troubě.

Materiály korpusu pekáče

Důležitý je i materiál korpusu pekáče. Nejčastěji se setkáte s nerezovou ocelí, hliníkem, karbonovou ocelí a mědí.

Nerezová ocel je pevná, lehce udržovatelná, hygienicky nezávadná a prakticky nezničitelná. Ve většině případů nelze tyto pekáče dát na indukční sporák, protože chromniklová nerezová ocel je neferomagnetická.

Tenkostěnné pekáče slouží pouze k pečení buchet apod. a bývají potaženy tenkou vrstvou teflonu, mají korpus z karbonové oceli. Tyto pekáče nelze používat na sporáku.

Nejčastější materiál, který se používá na korpus pekáče je potravinářský hliník. Tvar pekáče následně získán lisováním, litím do forem nebo litím do forem pod tlakem (tlakově litý hliník). Nejkvalitnější metodou je tlakově litý hliník, se kterým se setkáte u dražších pekáčů.